torstai 31. tammikuuta 2013

Burdan vintage-mekko // A "vintage dress" by Burda Style

Ompelin Burda Style Suomi -lehdessä 12/2012 olleen vintage-mekon vaaleansinisestä puuvillasta. Tämä oli ensimmäinen Burdan kaavoilla tekemäni vaate, joten yllätyin olevani kokoa 38, mutta onneksi lehdessä oli mittataulukko. Aivan täysin istuva mekko ei ole, johtuneeko siitä, että kankaan olisi ohjeen mukaan pitänyt olla villakangasta. Mutta kerrankin kaavat olivat minulle sopivat hartioista, siitä pisteet Burdalle!

Tein pieniä muutoksia kaavoihin: lyhensin mekkoa noin 15 cm ja tein isomman kaula-aukon enkä ommellut mekkoon vuorta.

// This dress is made by using a vintage dress pattern from Burda Style. I made it shorter, enlargened the neckline and used cotton fabric that is thinner than the boucle fabric used in Burda. This is my first piece made by Burda's pattern, and I was suprised to be size 38, but the result is very good and the dress fits quite well. 



lauantai 26. tammikuuta 2013

Helppo imetystoppi

Tämän tuunausohjeen ajattelin laittaa tänne muille imetysvaatteita etsiville vinkiksi.

Kaipasin viime syksynä erityisesti hihattomia, pitkänmallisia, rinnan alta poikkileikkauksella auki olevia imetyspaitoja, joita sitten ompelin muutaman neuletakkien ym. alla käytettäväksi. Pienellä vaivalla tavallisesta trikoopaidasta saa imetysversion, joten tässä olisivat ohjeet sellaisen tekoon.

Valitsin omasta kaapistani tuunattavaksi jo paljon käytetyn H&M:n trikoomekon. Imetystopiksi kannattaa valita laadukas trikoo, joka palautuu hyvin venytyksestä. Tähän ohjeeseen tarvitsee pitkänmallisen topin/trikoopaidan, sillä se lyhenee 10-15 cm, kun siihen tehdään imetysaukko.

















KUVA 1


KUVA 1: 
Aloitin laittamalla paidan päälleni ja otin mitan hartialta olkasauman kohdalta noin 5 cm rintaliivin kaarituen alapuolelle. Tämä mitta oli minulla 38 cm. Lisäsin mittaan 2 cm päärmevaraa ja merkkasin mitan avulla leikkauskohdan käsiteltävään paitaan.















KUVA 2


KUVA 2: 
Leikkasin paidan sivusaumat auki 12 cm merkatun poikkileikkauskohdan yläpuolelle.




















KUVA 3


KUVA 3:
Sen jälkeen leikkasin paidan etukappaleen poikki merkatusta kohdasta.


















KUVA 4


KUVA 4:
Taitoin päärmeet etuylä- ja etualakappaleen reunaan ja ompelin siksakkaamalla. Taita päärmettä tarpeeksi, jotta trikoo ei ala rullautua. Tässä on tärkeää käyttää hyvin joustavaa ommelta, sillä etuyläkappaleen reunaahan nostetaan imetettäessä.

















KUVA 5. 


KUVA 6

KUVA 5:

Ompelin ensin etuyläkappaleen kiinni sivusaumoihin. Venytin kappaleen reunaa hieman, jotta se pysyy ihonmyötäisenä eikä ala repsottaa.














KUVA 6:
Asetin etualakappaleen noin 10 cm yläkappaleen reunan päälle, venytin yläreunaa hieman  ja ompelin senkin paikalleen. Sekä ylä- että alakappaleet voi ommella yhtä aikaa, mutta tämän paidan kangas veti vinoon, joten ompelin ne tässä varmuuden vuoksi erikseen.







KUVA 7

KUVA 7:
Purin helman päärmettä etukappaleesta hieman ja ompelin sivusaumat alas asti. Etu- ja takakappaleita yhteen ommellessa kannattaa noudatella takakappaleen reunoja, sillä se mukailee vartalon muotoa. Etualakappaletta on siirretty ylöspäin, joten se on hieman leveämpi kuin takakappale, joten leikkaa ylimääräiset ompelun jälkeen pois.

Viimeiseksi leikkasin takakappaleen sopivan mittaiseksi ja ompelin helman päärmeen. 













Valmis imetystoppi.

tiistai 22. tammikuuta 2013

Rintakoru kierrätysmateriaaleista


Pidän rintakoruista, koska niillä saa ilmettä joskus tylsältä tuntuviin yksivärisiin vaatteisiin. Tässäpä olisikin helppo ohje eläinaiheisen rintakorun tekoon. Käytin itse pehmeää kierrätysnahkaa ja joustavaa pitsikangasta, mutta nahan tilalla voi käyttää myös kangasta.

Tällaisia eläinsilhuetteja piirsin koruja varten. 

Tarvikkeita, joista tein korun.
Käytin pohjamateriaalina raejuustorasian kantta, josta leikkasin haluamani kokoisen ympyrän. Piirsin sen juomalasin avulla. Sopivan vahvaa muovia saa myös esimerkiksi jogurttipurkkien pohjista sekä margariini- ja tuorejuustorasioista.

Leikkasin nahasta ympyrän, joka on hieman suurempi kuin muovinen ympyrä. Harsin käsin nahkapalan reunoja pitkin vahvalla (nahka)langalla. Kannattaa ommella tarpeeksi kaukaa reunasta, jotta nahka ei repeä kiristettäessä. Kun olin ommellut reunat ympäri, kiristin nahan muoviympyrän päälle. Nahan ei tarvitse peittää ympyrää kiristyspuolelta kokonaan.

Nahkaympyrä kiristettynä muovin ympärille.
Leikkasin nahasta poimut pois, mutta varoin leikkaamasta liian läheltä kiristyslankaa. Näin sain korusta tarpeeksi ohuen. Jos käyttää kangasta, joka ei ole yhtä paksua kuin nahka, voi poimut liimata alustaan, jotta kangas ei purkaudu leikkaamisen vuoksi.


Leikkasin pitsistä niin suuren ympyrän, että se peitti korun myös kiristyspuolelta (hakaneula ommellaan pitsiin kiinni). Huolittelin pitsiympyrän reunat koneella huolellisesti. Sitten harsin pitsiympyrän reunoja pitkin ja kiristin se nahan päälle.



Ompelin hakaneula pitsiin tukevasti. Tykkään ommella hakaneulan myös molemmista päistä, jotta se jää lappeelleen eikä koru jää irti kiinnitettäessä sitä vaatteeseen. 


Liimasin lopuksi pitsin päälle nahasta leikatun eläinhahmon ja koru on valmis. Koru on aika iso, sillä laitoin sen villakangastakkia koristamaan, mutta ajattelin tehdä pari pienempääkin versiota sisäkäyttöön.

Valmis koruni. 

lauantai 19. tammikuuta 2013

Täydellisiä kaavoja?

Jokaisella ompelua harrastavalla on varmasti ongelmana juuri itselle sopivien kaavojen löytäminen. Ainakin minulla ompelussa on koko ajan mielessä varovainen tavoite tehdä täydellinen vaate, joten pitihän siihen pyrkiä tietokoneen avustuksellakin. ;-)

Tutustuin noin vuosi sitten ohjelmaan nimeltään Pattern Maker, josta voi lukea lisää (suomeksi) ja jonka englanninkielisen demoversion voi ladata omalle koneelleen ilmaiseksi osoitteesta  http://www.leenas.com/suomi.html  Demoversiolla voi piirtää kahdenlaisen kauluspaidan sekä suorien housujen kaavat.

Ohjelmaan otetaan tarkat mitat omasta vartalosta ja niitä käyttäen PatternMaker piirtää sopivat kaavat. Ne voi tulostaa A4-tulostimella ja yhdistellä teippaamalla, mikä oli aika työlästä, mutta toisaalta samoja kaavoja ei tarvitse tehdä monta kertaa. Tulostaessa minulla oli ongelmia tulostusasetuksissa, sillä normiasetuksilla viivat olivat todella haaleita tai eivät tulostuneet ollenkaan. Tulostinta säätämällä tämä ongelma kuitenkin ratkesi pari kokeiluarkin jälkeen.



Ompelin itselleni tekemiäni kaavoja käyttäen kertakäyttölakanasta koepaidan sekä pari yläosaa, ja vaatteet istuvatkin hyvin eikä niitä tarvitse muokata ja sovittaa joka vaiheessa, mikä säästää kieltämättä aikaa. Ongelmana on ollut vain se, että yläosan kaavoissa on aika paljon muotolaskoksia.

Kertakäyttölakanasta tehty kokeiluversio.


Itse kuosittelemalla Pattern Maker -kaavojen avulla saa kohtalaisella vaivannäöllä istuvia, hyvännäköisiä vaatteita.

Vinkki kaavojen käyttöön: Kaavat ovat olleet itselleni hyvä vertailukohta valmiskaavoille. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa Burdan kaavoja käyttäessäni en ollut uskoa olevani kokoa 38, vaikka mittani olivat lähinnä tuota kokoa taulukossa. Vertasin kuitenkin Burdan koon 38 kaavoja Pattern Maker -kaavoihini ja aika tarkalleen samankokoisia ne olivat.
Satiinibolero, jonka muokkasin PM-kaavoista. Tässä olisin voinut ottaa paremmin huomioon, että boleron alla on usein paksuhko juhlamekko. Hartioista bolero kuitenkin istuu hyvin.


Tämän paitamekon yläosa on tehty kaavoilla, ja selvästikin kaavat sopivat ohueen puuvillakankaiseen paitaan erinomaisesti, sillä mekko istuu paremmin kuin bolero.

torstai 10. tammikuuta 2013

Vauvanmekko, joka ei nouse korviin

Huomasin tyttövauvan kanssa, että vauvojen mekot ovat todella epäkäytännöllisiä, sillä niiden helmat nousevat helposti.

Tein ystäväni vauvalle neulosmekon, jossa ompelin helman alle bodyalaosan, joka pitää helman alhaalla. Tässä mekossa tiimalasin muotoinen bodyosa on kiinnitetty noin 6 cm helman reunan yläpuolelle sekä etu- että takahelmaan. Piilotin ompeleet lisäämällä helmaan röyhelön, joka on ompeleiden päällä.


Mekko on tehty jämäkankaasta, joka on vuosia sitten ostettu Eurokankaasta. Kaavat on piirretty valmismekosta. 

tiistai 8. tammikuuta 2013

Pitsiä, pitsiä, pitsiä.... // Lace, lace, lace...

Pitsi on ollut siis tämänsyksyinen hitti minun ompeluksissani. Tässäpä muutama esimerkki, mitä saa ommellen helposti aikaan.

Superhelppo ja nopea pitsi-t-paita


Musta t-paita on uudistettu ompelemalla sen etukappaleen keskelle puuvillapitsinauhaa.

Mittasin paidan etuosan keskikohdat alhaalta ja ylhäältä, kiinnitin pitsin kaula-aukon resorin reunaan siksakilla (leikkasin sen kaarevaksi mukailemaan kaula-aukkoa) ja alareunassa taitoin pitsinauhaa nurjalle puolelle ja ompelin suoralla kiinni paitaan. Kiinnitin pitsinauhan ennen ompelua paitaan neuloilla ja ompelin molemmilta sivuilta kiinni paitaan. Hankaluutta ompeluun toi se, että paita on joustavaa materiaalia mutta pitsi ei. (Ensimmäisessä kuvassa voi näyttää, että nauha on vinossa, mutta kyllä se ihan suorassa on.)

"Yhden kaavan paita"

Löysin Eurokankaasta pitsineulosta palana, ja tein beigestä palasta erittäin helpolla t-paidan kaavalla (Moda 3/2008) puolihihaisen neuleen jatkamalla lyhyet hihat puolipitkiksi. 


Vaaleansininen pitsineule

Tähän on käytetty venepääntienpaidan kaavaa (Suuri Käsityölehti 9/2006). Jatkoin hihoja "resoritekniikalla", sillä kangaspalasta ei aivan riittänyt täyspitkiä hihoja.


Tässä ongelmia tuotti kankaan venyvyys, sillä viimeistelemätön kaula-aukko venyi sovituksissa. Rypytin sitä hieman edestä keskeltä ja ompelin kankaan hulpioreunasta leikatun venymättömän suikaleen pääntien selänpuoleiseen osaan ennen vinonauhalla viimeistelyä. 

Joustava pitsipaita tulppaanihameen seuraksi

Tein Moda-lehden 6/2007 tulppaanimekon alaosan kaavoilla tummansinisestä joustosatiinista tulppaanihameen ja sen kaveriksi tummansinisestä trikoosta ja joustavasta pitsistä venepääntiepaidan jo mainituilla kaavoilla (Suuri Käsityölehti 9/2006). 

Tein paidan hihansuut ja pääntien niin, että ompelin ne aivan ensimmäiseksi alustrikoo ja pitsi nurjat puolet vastakkain ja käänsin ne ympäri, jolloin hihansuihin ja päätielle ei tarvinnut tehdä taitetta tai huolitella niitä muuten. Tikkasin ne kuitenkin lopuksi, jotta alustrikoo ei nouse pitsin päälle vaatetta käytettäessä. Helmassa on tavallinen käänne. Onnistuin muuten sulattamaan silitysraudalla pitsiä helmasta, mutta onneksi helma jää tämän hameen kanssa piiloon.