perjantai 19. huhtikuuta 2013

Iso Marimekon nipsulaukku // A bag made of Marimekko's cotton

Tein isohkon olkalaukun Marimekon Kioto-puuvillasta ja kaarevasta antiikkisävyisestä kukkaronkehyksestä, jonka leveys on 26,5 cm. Halusin laukun, joka on värikäs ja kesäinen mutta riittävän iso, esim. puolen litran juomapullo olisi hyvä mahtua kesällä jokapäiväisessä käytössä olevaan laukkuun.Piirsin kaavan itse kehyksen mukaan. Ensimmäisessä versiossa ei ollut muotolaskosta keskellä, vain laukun alaosassa oli kaksi lyhyttä kaarevaa laskosta tuomassa leveyttä laukun pohjalle. Yhden kokeiluversion jälkeen lisäsin laukun keskelle laskoksen, jotta suuaukko olisi väljempi ja laukun muoto pyöreämpi. Kaarevassa ja aika korkeassa kehyksessä kannattaakin siis ottaa huomioon, että kangas on pingottunut kehykseen pitkältä matkalta ja voi tehdä tavaroiden ottamisen laukusta vaikeaksi ilman väljyyttä antavaa muotoilua suuaukossa. Rypytys oli suuaukon muotoilussa toinen mieleeni tullut vaihtoehto, mutta mielestäni tähän kuosiin sopi paremmin laskos, eikä paksu kangas välttämättä rypyttyisikään nätisti. Laskoksen vuoksi tähän laukkuun voi käyttää pieniä kangaspaloja ja piilottaa saumat laskoksen alle.

Opiskelin perusasiat nipsupussukan ompelusta Pientä kivaa -blogista:  http://pientakivaa.blogspot.fi/2009/06/ohjetta-ja-vahan-muutakin.html

Päällyskangas on Marimekon puuvillaa, joten se on vahvistettu tukikankaalla. Laukussa on keltainen tavallinen vuori - toivottavasti nämä tavalliset kankaat kestävät laukun ahkeraa käyttöä. Ajattelin seuraavissa laukuissa vahvistaa laukkukangasta niin, että liimaan päällyskankaan "oikeaan" laukkukankaaseen kaksipuolisella tukikankaalla, jolloin laukusta tulee jämäkämpi.

Valitsin ommeltavan kukkaronkehyksen, sillä olen huomannut, että minä, liima ja kankaat emme ole oikein toimiva yhdistelmä... Laukkua tehdessäni paljastui, että ommeltava kehys olikin oikea valinta, sillä pystyin kokeilemaan mallia kehykseen kiinnittämällä kankaan muutamalla pistolla ja purkamaan vielä sen jälkeen, jos ja kun siihen oli tarvetta. Hihnan metalliosat on purettu vanhasta laukusta.

Kukkaronkehyksiä saa tilatuksi netistä, hakusanoina voi käyttää kukkaronkehyksen lisäksi ainakin "kukkaronleuka" ja "lukkokehys". Itse tilasin kehyksen Näpsäkän verkkokaupasta, jossa oli nopea palvelu ja edullisin löytämäni suuri kehys saatavilla. Tässä vielä linkki Näpsäkän valikoimaan kehyksiä: http://www.napsakka.fi/tuotteet.html?id=695/

// This bag is made of Marimekko´s cotton called Kioto. The frame is 26,5 cm wide, so the bag is big enough for everyday use. I drew the pattern myself and added the folding because the flat version was a bit too tight to put bigger things in the bag.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti