lauantai 19. tammikuuta 2013

Täydellisiä kaavoja?

Jokaisella ompelua harrastavalla on varmasti ongelmana juuri itselle sopivien kaavojen löytäminen. Ainakin minulla ompelussa on koko ajan mielessä varovainen tavoite tehdä täydellinen vaate, joten pitihän siihen pyrkiä tietokoneen avustuksellakin. ;-)

Tutustuin noin vuosi sitten ohjelmaan nimeltään Pattern Maker, josta voi lukea lisää (suomeksi) ja jonka englanninkielisen demoversion voi ladata omalle koneelleen ilmaiseksi osoitteesta  http://www.leenas.com/suomi.html  Demoversiolla voi piirtää kahdenlaisen kauluspaidan sekä suorien housujen kaavat.

Ohjelmaan otetaan tarkat mitat omasta vartalosta ja niitä käyttäen PatternMaker piirtää sopivat kaavat. Ne voi tulostaa A4-tulostimella ja yhdistellä teippaamalla, mikä oli aika työlästä, mutta toisaalta samoja kaavoja ei tarvitse tehdä monta kertaa. Tulostaessa minulla oli ongelmia tulostusasetuksissa, sillä normiasetuksilla viivat olivat todella haaleita tai eivät tulostuneet ollenkaan. Tulostinta säätämällä tämä ongelma kuitenkin ratkesi pari kokeiluarkin jälkeen.Ompelin itselleni tekemiäni kaavoja käyttäen kertakäyttölakanasta koepaidan sekä pari yläosaa, ja vaatteet istuvatkin hyvin eikä niitä tarvitse muokata ja sovittaa joka vaiheessa, mikä säästää kieltämättä aikaa. Ongelmana on ollut vain se, että yläosan kaavoissa on aika paljon muotolaskoksia.

Kertakäyttölakanasta tehty kokeiluversio.


Itse kuosittelemalla Pattern Maker -kaavojen avulla saa kohtalaisella vaivannäöllä istuvia, hyvännäköisiä vaatteita.

Vinkki kaavojen käyttöön: Kaavat ovat olleet itselleni hyvä vertailukohta valmiskaavoille. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa Burdan kaavoja käyttäessäni en ollut uskoa olevani kokoa 38, vaikka mittani olivat lähinnä tuota kokoa taulukossa. Vertasin kuitenkin Burdan koon 38 kaavoja Pattern Maker -kaavoihini ja aika tarkalleen samankokoisia ne olivat.
Satiinibolero, jonka muokkasin PM-kaavoista. Tässä olisin voinut ottaa paremmin huomioon, että boleron alla on usein paksuhko juhlamekko. Hartioista bolero kuitenkin istuu hyvin.


Tämän paitamekon yläosa on tehty kaavoilla, ja selvästikin kaavat sopivat ohueen puuvillakankaiseen paitaan erinomaisesti, sillä mekko istuu paremmin kuin bolero.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti