keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Applikoituja miestenvaatteita // Men's clothes with appliqués

Tilasin Kangastukku.com-verkkokaupasta keltaista velouria miehen huppariksi jo parisen kuukautta sitten, joten oli jo aikakin tehdä siitä vaate. Hupparin kaavan löytyi Suuren Käsityölehden numerosta 4/2006, jossa oli perushuppariasut sekä miehelle ja naiselle. Onnistuinkin sitten piirtämään ensin naisen koon M kaavat, mutta onneksi huomasin sen ennen kankaan leikkaamista...

Lehden malli oli hieman liian lyhyt, mutta vertailin sitä miehelleni sopivaan valmisvaatteeseen ja tein tarvittavat muutokset. Applikoin hupparin selkään kuvion, joka muistuttaa ilmansuuntia osoittavaa kahdeksansakaraista tähteä, ja pari sakaraa päätyi myös etutaskua koristamaan.

Toinen nyt alkukesästä ompelemani miestenvaate on enstexistä tehty ulkoiluliivi (tai tässä tapauksessa työliivi), jonka kaava on Suuresta Käsityölehdestä 10/2006. Tein liivin isälleni synttärilahjaksi ja applikoin siihen hänen traktorinsa logon. Tästä kaavasta voisin tehdä esimerkiksi tikkiliivin uudestaankin, sillä kaavassa oli kivoja yksityiskohtia, kuten kaksinkertaiset taskut ja yläosan laskokset. Myös tähän kankaat ja tarvikkeet on tilattu Kangastukusta: päällyskangas eli musta ja oranssi enstex, 8 mm vanu, polarfleece-vuorikangas, D-renkaat, vetoketjut ym.

Vetoketjun laittaminen tällaisiin töihin on minulle vaikeaa, koska tietenkin haluaisin, että etukappaleiden molemmat puolet ovat symmetriset eikä toinen tasku tai kauluksen sauma ole puoli senttiä toista korkeammalla. Toisessa työssä sainkin purkaa pari kertaa, että lopputulos oli edes kelvollinen. En ompelekaan enää vetoketjun toista puolta suoraan kiinni vaan katson ensin tarkasti saumakohtien paikat ja merkkaan ne ketjuun. Sitten harsin niiltä kohdilta ketjun tarkasti kiinni ja vasta sen jälkeen ompelen ketjun kokonaan kiinni. Taskukuvassa näkyy, että tästäkään huolimatta lopputulos ei ole aivan täydellinen.

Toinen kohta, jonka tekemiseen en hupparissa ole vielä keksinyt idioottivarmaa tapaa, on helmaresorin sisäpuolen kiinnittäminen. Siitähän ommellaan ensin vain toinen puoli helmaan, jotta vetoketju jää resorin puolikkaiden väliin, mutta sen jälkeen minulla menee sormi suuhun, varsinkin, kun hupparissa on alavarat mutta ei vuoria. Jos jollakin olisi tähän on hyvä ohje, siitä olisi kyllä hyötyä.

// These garments are made for men: the hoodie is for my husband and the vest is a birthday present for my father. Both are made with pattern from a Finnish magazine. Sewing the zipper is always challenging when there are seams and other details that has to be exactly next to one another, for example the pockets in the hoodie. 

Eikä vieläkään aivan täydellistä... =/


Laitan nykyisin applikaation taustalle vaatteen sisäpuolelle tukikankaan, jos kangas on joustavaa, sillä ainakin minun koneellani pohjakangas venyy hieman applikoidessa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti