maanantai 25. maaliskuuta 2013

"Lörppäpipon"/ruttupipon ompeluohje // Sewing directions for a loose jersey hat

Suunnittelin kaavan aikuisten ja lasten trikoopipoon. Löysin netistä muutamia ompeluohjeita, mutta ne kaikki olivat malleja, joissa on kaksi saumaa. Halusin kuitenkin pipon, jossa on täyspitkä sauma vain takana. Tällä ohjeella pipo on helppo tehdä myös pienemmistä kankaanpaloista, sillä kaava on helppo jakaa neljään osaan.

Kaava on suunniteltu ohuehkolle joustavalle kankaalle, joten myös jokin neulos tai velour sopii tähän malliin hyvin, jos tekee pipoon trikoovuorin tai ei tee vuoria ollenkaan. Päänympärys on aikuisten mallissa noin 56 cm ja lasten mallissa noin 50 cm (2,5-3-v. sopiva).

Aikuisten pipoon tarvitsee 60 x 32 cm kokoiset palat päällys- ja vuorikangasta, lasten malliin 52 x 30 cm. Jos haluaa tehdä sekä päällyksen että vuorin samasta kankaasta, tarvitsee kangaspalan, joka on noin 60 x 60 cm, lasten mallissa hieman pienemmän.

// Here you can find directions for sewing a loose hat made of strech fabric - for example thin jersey, velour or knitted fabric. I hope you can follow the instructions from the pictures because the whole text isn't in English.

Kaavan piirtäminen ja kankaan leikkaaminen

Tee paperista kuvien mallin mittojen mukainen kappale, joka on neljäsosa kaavasta. Piirrä kappaletta apuna käyttäen kaava, jossa on puolikas pipo eli kaksi kärkeä. Kaava sisältää 1 cm:n saumanvarat. Kaavan  leveyttä voi muokata hieman pipon mallin siitä kärsimättä, jos haluat esimerkiksi 48 tai 54 cm päänympärykselle sopivan pipon.

Aikuisten pipon kaavan mitat. // Measures for aduls.

Lasten pipon kaavan mitat.
// Measures for a childrens' hat.
Oikealla kokonainen kaava, joka on neljäsosa piposta.
// On the right the pattern that you can draw using the measures. When cutting the fabric there is fold on one edge of the pattern.
Leikkaa kaksinkertaisesta kankaasta, toinen puoli taitteelta, kaavan avulla kaksi kappaletta: toinen päällyskankaaksi ja toinen vuorikankaaksi tarkoitetusta kankaasta (kuvassa violetti on vuori ja raidallinen päällyskangas). Voit myös leikata koko kappaleen samasta kankaasta, jolloin kappaleiden suorien reunojen väliin eli pipon reunalle ei tule saumaa.

On this hat the lining is purple and surface is the striped fabric.

Pipon ompelu

Ompele ensin pitkä suora sauma, joka tulee pipon reunalle. Jätä saumaan noin 2 cm saumanvaraa, älä leikkaa sitä pois. Silitä sauma auki.

Taita kappaleet vastakkain pipon takasaumaksi. Ompele sauma ja laitimmaiset kavennussaumat, jotka on kuvassa neulottu yhteen.

First sew the long straight seem. Then sew the edges that are attached here with pins. 
Ompele päällysosan toiset kavennussaumat ja vuorin kavennussauma melkein kokonaan, jätä noin 4 cm aukko pipon kääntämistä varten (kuvassa aukko on jätetty alas oikealle). Käännä pipo aukon kautta.

Sew then the rest of the seems, but leave a hole for turning the hat.

Ompele vuorin aukko kiinni. Jos haluat, kiinnitä vuori ja päällysosa vuorin läpi parilla pistolla kiinni toisiinsa pipon korkeimmalta kohdalta.

Turn the hat and sew the hole.

Silitä pipon reuna niin, että päällyskangas taittuu hieman pipon sisään, näin vuorikangas ei näy ulospäin. Tikkaa kaksoisneulalla tai siistillä joustinompeleella noin 2 cm päästä reunasta.

Iron the edge of the hat and sew with double needle or other strech stich.
Valmis pipo näyttää päässä suunnilleen tältä:

The result looks something like this.
Itse tein vielä maailmalle lähteviin pipoihin erilaisia ruusukkeita, joista kuvia alla.


15 kommenttia:

 1. Kiitoksia ohjeesta - tällainen poropeukalokin sai pipon aikaiseksi

  VastaaPoista
 2. Kiitos, täällä myös syntyi ihka ensimmäinen itse ommeltu pipo! Yhden kerran vaan jouduin purkamaan, ja tytön puhkimenneet suosikkilegginssit saivat uuden elämän! :-) -Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Itsekin olen käyttänyt erityisesti vuorina vanhoja trikoovaatteita. Jotenkin lapsen kanssa lattialla kontatessa saa omatkin leggingsit rikki polvista. ;-)

   Poista
 3. Hei! Kiitos kovasti tästä kaavasta!!

  VastaaPoista
 4. Kiitos. Joululahjat tekeillä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, tällä ohjeella tampiokin sai pipon aikaan ilman ärräpäitä. Ja voi juku, tää on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, jos tästä on useammallekin ollut apua. Näitä pipo-ohjeita on blogeissa niin paljon, että varmasti kaikkien logiikalle löytyy sopiva. ;-) Huomasin muuten itse miehelle saumuroidessani, että pipon reunaa/"suuaukkoa" ei kannata saumuroida vaan tehdä tämän ohjeen mukaan eli jättää reilut saumanvarat, jotka tikkaa sitten kiinni, ettei reuna lörpähdä.

   Poista
 6. Kiitokset mahtavasta ohjeesta. Epäilen, että tämäkin urvelo voisi saada pipon huomenna aikaiseksi. Ainakin olen jo leikannut kankaat... ;)

  VastaaPoista
 7. kiitokset helposta ohjeesta. Niin vain onnistuin ja vähän tein vielä pienemmän....

  VastaaPoista
 8. Minultakin isot kiitokset! Ompelu ei ole ollut käsitöistä mun juttuni, mutta nyt oli niin helppo ja hyvä ohje, että tässähän saattoi ihan innostua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihania koruja tuolla teidän blogissa! Ja virkatun kukan kiinnittäminen pipoon on hyvä idea, voisinpa itsekin kokeilla sitä joskus. =)

   Poista
 9. Kiitos ohjeesta, minulla on tuo kaava ollut joskus mutta hukkunut. Samaisesta pöllökankaasta syyslakki tekeillä :-)

  VastaaPoista
 10. Tein pari tällä kaavalla, http://teryleenidyykkari.blogspot.fi/, harvakseen päivittelemässäni blogissa ovat nähtävillä :-)

  VastaaPoista